Kreatywnie i nieszablonowo

31.01.2023

Jakub Prowiński, stażysta w dziale supply chain firmy FoodWell w 19. edycji Programu Kariera, dziś pracuje na stanowisku młodszego planisty popytu. Jak odnalazł się w pełnym otwartości, ale też wymagającym otoczeniu biznesowym?

 

Dostać się na staż u lidera rynku, jednej z największych firm w Polsce, to niełatwa sprawa. Jak Pan tego dokonał?

W lipcu 2022 roku broniłem licencjat z Informatyki i Ekonometrii. Już na przełomie marca i kwietnia 2022 roku, zacząłem rozglądać się za miejscem, w którym mógłbym zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe. Odbyłem kilkanaście rozmów rekrutacyjnych. Po rozmowie kwalifikacyjnej w FoodWell, dowiedziałem się o pozytywnym odzewie i możliwości odbycia stażu w firmie. Wiedząc, że jestem praktycznie bez większego doświadczenia zawodowego, na rozmowie starałem się być sobą i przedstawić zalety, które mogę wnieść do organizacji.

Co szczególnie zapamiętał Pan ze stażu? Jak wpływa to na dzisiejszą pracę?

Profil i zakres obowiązków stażysty w dziale supply chain w firmie FoodWell pozwolił mi myśleć, że będzie to dobre miejsce do rozpoczęcia kariery zawodowej. Miałem okazję rozwijać swoje umiejętności pracy z danymi oraz wyciągania odpowiednich wniosków na ich podstawie. Rozwinąłem także umiejętności korzystania z narzędzi Excel do odpowiedniego przygotowywania danych na zróżnicowane potrzeby raportowania. Szczególnie zapamiętałem otwartość, komunikatywność, a także chęć ciągłej pomocy ze strony menedżerów, z którymi współpracowałem. Dzięki temu teraz łatwiej mi wykonywać powierzone zadania, a także dużo bardziej rozumiem zależności istniejące w organizacji.

Fuzja firm to szczególny czas i okres wytężonej pracy. Czy to pomogło w podjęciu decyzji o kontynuacji kariery w firmie?

Dołączyłem do organizacji w okresie łączenia się z firmą Purella, na początku czułem się trochę zagubiony, ponieważ znalazłem się w środku szeregu skomplikowanych procesów zachodzących podczas połączenia firm. Jednak praca z tak doświadczoną kadrą i świetnymi specjalistami pozwoliła mi na szybkie wdrożenie się w aktualne sprawy, a także naukę nowych zagadnień. Dzięki wymagającym zadaniom, które dostawałem od przełożonych rozwinąłem umiejętność kreatywnego i nieszablonowego myślenia.  Współpracując ściśle z kilkoma działami, miałem okazję poznać wzajemne zależności, a tym samym lepiej zrozumieć, w jaki sposób funkcjonuje duże przedsiębiorstwo oraz jak projekty z różnych obszarów oddziałują na siebie, realizując tym samym jeden biznesowy cel. Dlatego tak, śmiało mogę powiedzieć, że fuzja firm bardzo ułatwiła mi podjęcie decyzji o kontynuacji kariery w FoodWell.

Jak zachęciłby Pan koleżanki i kolegów do aplikowania na staże w FoodWell?

FoodWell to znakomite miejsce do rozpoczęcia kariery zawodowej. Na początku bardzo się stresowałem – pierwsza praca, pierwsze wyzywania w tak dużej firmie. Z perspektywy czasu wiem, że było to zupełnie niepotrzebne. Muszę podkreślić, że FoodWell to przede wszystkim świetni ludzie. Zostałem bardzo dobrze przyjęty, gdzie wszyscy służyli mi pomocą i dużą dozą wyrozumiałości. Staż był połączeniem dużej dawki wiedzy, a także wymagających kreatywnego myślenia zadań, wszystko zaś w serdecznej, pozytywnej atmosferze. Bardzo się cieszę, że mogłem wziąć udział w Programie Kariera i polecam go każdemu, kto pyta mnie o moje doświadczenia. Warto podkreślić, że wybór firm i możliwości startu kariery zawodowej na stażowych stanowiskach jest bardzo szeroki. Jestem pewien, że każdy znajdzie w programie atrakcyjne miejsce dla siebie.